Direkt zum Hauptinhalt
Karte

Doarpstsjerke Jistrum

Jistrum

Een gaaf en compleet laat-romaans kerkje van rode baksteen. En nog prachtig gelegen ook: op een hoge zandrug in de kern van Jistrum. De slanke zadeldaktoren is iets ouder dan de kerk en heeft bovenin rondboogfriezen, kepervormig metselmozaïek en pin...

Hier schon mal ein Vorgeschmack

Een gaaf en compleet laat-romaans kerkje van rode baksteen. En nog prachtig gelegen ook: op een hoge zandrug in de kern van Jistrum. De slanke zadeldaktoren is iets ouder dan de kerk en heeft bovenin rondboogfriezen, kepervormig metselmozaïek en pinakels. De windwijzer heeft niet, zoals gebruikelijk, de vorm van een haan, maar van een paard. De gevels van de kerk zijn onder de dakrand voorzien van een kepervormig fries. In het koor zijn nog hagioscopen te ontdekken.

Binnen heeft het schip prachtige romanogotische koepelgewelven. In elk travee komen acht ronde ribben samen in een ring. De preekstoel zonder klankbord dateert uit de zeventiende eeuw en is met hoekpilasters en toogpanelen versierd. Lange tijd had de kerk een klok uit 1759, maar die werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers geroofd.

Extra informatie:

De Petruskerk is een gaaf en compleet laat-romaans kerkje van rode baksteen dat fraai gelegen is op een hoge zandrug in de kern van het dorp Jistrum. Het schip en het halfrond gesloten koor dateren uit het midden van de 13de eeuw en de toren aan de westzijde is nog iets ouder, van ongeveer 1230. Het muurwerk is aan de bovenzijde rondom versierd met kepervormige friezen en tegen de hoeken van het schip staan steunbeer-achtige uitmetselingen. De noordmuur heeft in de hoge zone twee kleine rondboogvensters. Beneden staan twee dichtgemetselde ingangen. De westelijke is eenvoudig segmentvormig gesloten. De andere poort staat in een nis met een geprofileerde, licht spitsbogige vorm, tot kapitelen behakte baksteen en kepervormig sierwerk in de boogtrommel. Bij het koor zit een rechthoekig venstertje in een vierkante nis, waarschijnlijk een hagioscoop. De zuidelijke muur laat een vergelijkbare indeling zien, maar hier zijn twee grote spitsboogvensters ingebroken. Alleen aan de westzijde staat een klein romaans venster. Het spoor van de dichtgemetselde spitsbogige ingang is minder fraai afgewerkt. Bij het koor zit ook aan deze zijde een hagioscoop. Het koor heeft vijf regelmatig geplaatste rondboogvensters. De slanke zadeldaktoren met rondbogige ingang gaat ongeveer tot de naald van het dak ongeleed op. Daarboven worden licht verdiepte velden tussen hoekpenanten bekroond door rondboogfriezen. De galmgaten zijn spitsbogig. De geveltoppen met pinakels zijn met kepervormig metselmozaïek gevuld.

Het schip is gedekt door romano-gotische koepelgewelven. In elke travee komen acht ronde ribben samen in een ring. In de westelijke travee met de orgelgalerij hebben de ribben een vierkante doorsnede. Het stemmige interieur heeft aan de noordzijde vaste banken en verder staan er losse knopstoelen. De preekstoel, zonder klankbord, staat aan de noordzijde tegen de gordelboog naar het koor. Hij dateert uit het derde kwart van de 17de eeuw en heeft gegroefde hoekpilasters en toogpanelen. Bij de preekstoel staat een vrij moderne doopvont met reliëfs. Op de orgelgalerij met balustrade staat een recent orgel.

Laat-romaans

13de eeuw, toren ca. 1230

Protestants

Preekstoel, meubilair, orgel

Entfernung zu Ihrem Standort:

Hier finden Sie Doarpstsjerke Jistrum

Schoolstraat 2
9258 CH Jistrum
Route planen

vanaf jouw locatie

Zeige Suchergebnisse