Cultuur in Noordoost Friesland
Cultuur is er in Noordoost Friesland genoeg. Verschillende musea in het gebied vertellen het verhaal van vroeger, zoals Vlasmuseum ’t Braakhok in Ee, ’t Skûtsjemuseum in Earnewâld, Museum ’t Fiskershúske in Moddergat, de Spitkeet in Harkema of Museum Dokkum. En je kunt veel gebouwen ook nog bekijken: de prachtige Staten van de adel van vroeger, maar ook de plaggenhutten en spitketen van de wâldpyken.
Verschillende cultuur-sporten worden nog steeds beoefenend. Bezoek 's zomers eens een wedstrijd van het Skûtsjesilen, ga naar een fierljepwedstrijd of neem plaats op de tribune van een kaatswedstrijd. Met groepen kun je zelfs zelf Skûtsjesilen bij Annage in Earnewâld of polsstokhoogspringen in de fierljeppolder in Noardburgum.
rondje rondom de bolwerken
''Als ik door Dokkum slenter, waan ik me weer even terug in de tijd. Hier heb je nog oude straatjes, stegen en gevels die de stad zo bijzonder maken. Ik probeer – tussen het shoppen door – altijd even omhoog te kijken naar de prachtige panden als ik door de stad wandel.''
Slenteren door de geschiedenis van Dokkumverhaal: arm vs. rijk
Ontdek aan de hand van onze video het verschil hoe men vroeger leefde in een Spitkeet en in een State. Waren ze gelukkig? Wat voor invloed had de hoeveelheid geld en middelen op het geluk van de Friezen?
Bekijk de videoop de kaart - klik op een locatie en ga cultuur snuiven in de regio
-
Staten en Stinzen
Staten en StinzenStaten en Stinzen waren vroeger het symbool van de rijkdom van Friesland.
-
Dam Jaarsma: grootste volkverhalenverzamelaar ooit
Dam Jaarsma: grootste volkverhalenverzamelaar ooitDam Jaarsma verzamelde in de vorige eeuw verhalen die mensen elkaar doorvertelden. Vooral van rondom zijn woonplaats Eastermar. Zijn verzameling bestaat uit bijna 17.000 volksverhalen.
-
Terp Hegebeintum
Terp HegebeintumDe hoogste terp van Nederland: 8.80 meter boven NAP.
-
Bonifatius en Dokkum
Bonifatius en DokkumBonifatius is de man die Dokkum beroemd maakte. Hij werd op 5 juni 754 nabij Dokkum vermoord en meteen heilig verklaard.
-
Schierstins
SchierstinsDe nog enige overgebleven Middeleeuwse Stins (Torenkasteel) van Noord Nederland. Het is genoemd naar de latere bewoners: de ‘schiere’ (in het grijs geklede) monniken van het (toen) nabijgelegen grote Klooster Klaarkamp bij Rinsumageast.
-
Elfstedeniconen
ElfstedeniconenHet keerpunt in Dokkum, het beroemde bruggetje van Bartlehiem en de tegeltjesbrug. Allemaal gelegen in Land in Friesland.
-
Pelgrimeren
PelgrimerenVroeger stonden in Friesland verschillende kloosters. Stap in de voetsporen van de Friese monnikengeschiedenis en doorkruis een stukje “Hemel op aarde” met het Bonifatius Kloosterpad.
-
Wâldpyk: inwoner Noardlike Fryske Wâlden
Wâldpyk: inwoner Noardlike Fryske Wâlden"Liever kleine baas dan grote knecht"